Hallo en welkom op mijn blog

Lees het gerust door en kom eens vaker! :)
Onder is mijn blog, het oude nieuws onder, boven de nieuwe. Ik probeer 't zo actueel mogelijk te houden uiteraard.

Groeten,
Joël Roza


Aangepast zoeken

woensdag 12 september 2007

Avondnewsflash: 12 september

En nu dames en heren, het avondnieuws:

Drie bouwvakkers verwond door omvallende muren

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Op de bouwplaats van Kasteel ’t Hoofland in Hendrik-Ido-Ambacht zijn vanmiddag drie bouwvakkers gewond geraakt, van wie één ernstig. De mannen waren rond kwart over twaalf aan het werk op de zesde verdieping in aanbouw van het wooncomplex aan de Rietlaan in nieuwbouwwijk De Volgerlanden.
Een hijskraan zette een betonnen plaat op de etage waar de mannen stonden. Kort nadat de last was losgekoppeld, brak de zware plaat doormidden. De omvallende helften lieten op hun beurt twee muren omvallen. De mannen raakten onder de brokken van die muren bedolven.

De slachtoffers zijn een 58-jarige man uit Oss, een 50-jarige man uit Rosmalen en een 49-jarige man uit Lithoijen.

De man uit Oss raakte korte tijd bekneld en liep inwendig letsel op. Wel was hij aanspreekbaar na het bedrijfsongeval.

Ambulancepersoneel, bijgestaan door een trauma-arts die per helikopter bij het Kasteel arriveerde, bracht hem onder spoedbegeleiding van motoragenten naar een ziekenhuis in Rotterdam.

De 50-jarige man liep rugletsel op en de 49-jarige een gebroken sleutelbeen en schouderblad. Zij werden naar ziekenhuizen in Zwijndrecht en Dordrecht gebracht.

Brandweerlieden van de korpsen uit Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Alblasserdam haalden met behulp van onder meer twee hoogwerkers de slachtoffers van de zesde verdieping naar beneden, waar de ambulances wachtten.

Voor collega-bouwvakkers die getuige waren van het ongeval is Slachtofferhulp ingeschakeld.

De Arbeidsinspectie doet vanmiddag op de bouwplaats nog onderzoek naar de oorzaak.

[Bron: www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden]

Verbreding Crayensteynstraat een jaar vertraagd

Door ANDRÉ OERLEMANS
DORDRECHT - Het verkeer tussen Dubbeldam, Stadspolders en de binnenstad blijft nog een jaar langer last houden van opstoppingen en files. De verbreding van de Crayensteynstraat is door diverse problemen vertraagd en kan pas eind 2008 beginnen.


Zo eiste ProRail extra garanties dat de spoordijk niet verzakt tijdens de aanleg van een naastgelegen nieuwe rijbaan, verbood het waterschap het dempen van de spoorsloot en blijken er extra maatregelen nodig om de fraaie bomen te behouden.

De gemeente heeft onlangs voor elk probleem een oplossing gevonden. ,,We kunnen nu beginnen met het grondwerk, maar het duurt een jaar om de grond te laten inklinken. Daarna kunnen we pas verder, meldt projectleider P. Bekkers.

In het plan verandert de rijstrook richting Dubbeldam en Stadspolders in een tweebaans fietspad. De huidige rijstrook richting centrum, leidt voortaan de stad uit. Aan de andere kant van de bomen, langs het spoor, komt een nieuwe rijstrook naar het centrum. Door de verbreding van de straat ontstaat een snellere verbinding met de oostelijke stadsdelen. Het werk zou deze maand beginnen, nadat de tunnel onder de Laan der VN open is gegaan. In eerste instantie zou de Crayensteynstraat vorig jaar tegelijkertijd met de Laan der VN worden afgesloten, maar dat zou teveel verkeersproblemen in de stad geven.

Om de nieuwe rijbaan aan te leggen, moet de huidige spoorsloot gedempt worden. Later wordt een nieuwe spoorsloot uitgegraven in de middenberm van de nieuwe weg.

De sloot blijkt echter van groot belang te zijn bij de afwatering van de binnenstad. Tijdens het dempen kan de binnenstad natte voeten krijgen en daarom verbood het waterschap dat. Met de gemeente is nu afgesproken dat er tijdens het werk een tijdelijke afvoerbuis met een diameter van 1,25 meter wordt aangelegd. De bomen moeten behouden blijven, maar blijken hun wortels te hebben aan de kant waar de nieuwe spoorsloot gegraven moet worden. Er was onderzoek van bureau IWA nodig om te bepalen hoe de wortels ingepakt moeten worden, zodat de bomen overleven. Ook ProRail heeft inmiddels zijn goedkeuring gegeven, nadat de gemeente heeft gegarandeerd dat het spoorverkeer geen hinder zal ondervinden.

[Bron: www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden]

’Te weinig theaterstoelen’

Door PETER KOSTER
ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht heeft in vergelijking tot de rest van Nederland veel te weinig theaterstoelen.
Gemeten naar het landelijk gemiddelde zou Zwijndrecht een theater met 612 stoelen moeten hebben. Het huidige theater heeft er slechts 230. Dat wordt bovendien opgeheven.

Die vergelijking heeft het Sociaal Geografisch Bureau gemaakt in opdracht van de burgemeester en wethouders van Zwijndrecht. Ze maakt deel uit van een inventarisatie van welzijnsaccommodaties, zoals sportvelden, buurthuizen en doktersposten. Die inventarisatie werd gisteren gepresenteerd aan plaatselijke verenigingsbestuurders.

De inventarisatie komt in een tijd dat Zwijndrecht de krant vooral haalt met het sluiten van voorzieningen. nadat in juni plannen bekend werden om te stoppen met professioneel theater en een bibliotheekfiliaal en een wijkcentrum te sluiten, bleek afgelopen week dat ook voor het Jongereninformatiepunt en de buurthuizen het doek valt. De gemeente heeft er geen geld meer voor.Ondertussen wordt wel gewerkt aan een plan om alle verenigingen aan eigentijds onderdak te helpen. Dat is in deze tijd alleen lastig uit te leggen, heeft wethouder M. de Vries gemerkt: ,,Mensen denken dat dit accommodatiebeleid bedoeld is om te bezuinigen, maar het doel is juist van Zwijndrecht een fijne plek om te leven te maken.’’ Probleem daarbij is dat de gemeente in de ogen van de verenigingen bepaald niet slagvaardig is. gisteravond kregen ze alleen een cijfermatige inventarisatie van de aanwezige voorzieningen. Daarin werd verder onder meer geconcludeerd dat Zwijndrecht drie sportvelden meer heeft dan de achttien die het nodig zou hebben. Verenigingen reageerden daar schamper op, omdat de meeste velden zo slecht zijn dat ze vaak niet bespeeld kunnen worden. Bij de gymzalen speelt een dergelijk probleem. Voorzitter P. den Hartog van gymnastiekvereniging OO: ,,De kwaliteit is schrikbarend.’’

Veel verenigingen hebben zelf al nieuwbouwplannen bedacht, maar moeten wachten tot de gemeente weet wat ze wil.

[Bron: www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden]

Krijten voor het goede doel

Door PETER KOSTER
DORDRECHT - Soms is het maar goed dat de gemeente een beetje star is.
De Dordtse Marloes Bax baalde in eerste instantie. Ze dacht dat het leuk zou zijn een stoepkrijtfeest voor een goed doel te houden op het Statenplein. Helemaal niet leuk, vond de gemeente Dordrecht. Ordinair stoepkrijt op de dure, chique steentjes van het Statenplein, stel je voor.

Maar de Dordtse ging niet bij de pakken neerzitten, integendeel. Ze bedacht dat je ook kunt krijten op stukken karton; ,,Nu kunnen we de aan het eind de tekeningen nog veilen ook. Dat brengt dan nog weer een beetje extra op.’’

De eerste keer, een jaar geleden, lukte dat nog niet doordat er aan het eind van de middag nog maar een paar mensen waren. Vandaag bij de tweede editie van het festival Krijten Voor Kinderen, kwam het er echt voor. Een groot aantal tekeningen verwisselde voor luttele euro’s van eigenaar.

Bax bedacht het feest toen ter gelegenheid van het wedstrijd, waarin gevraagd werd naar het origineelste idee voor een inzameling voor een goed doel. Haar krijtfestijn was goed voor de eerste prijs.

Hoewel er toen uiteindelijk toch 500 tekeningen gemaakt werden, kwam het feest toen aarzelend op gang. vanmiddag werd Bax volslagen verrast door de grote belangstelling. Tientallen kinderen stonden voor de opening al te wachten en konden amper wachten tot wethouder Jan Lagendijk eindelijk het lint doorgeknipt had. Daarna duurde het niet lang meer voordat het grootste deel van het plein bezaaid lag met krijtende kinderen van twee tot twaalf jaar.

De fantasie van de kinderen leek geen grenzen te kennen. Tekende de één een sober vormgegeven ijsje, de ander schetste een uitgebreid landschap onder een regenboog.

Ferry Mellegers uit groep acht van school Vest tekende gewoontegetrouw draken: ,,Draken hebben iets aparts. Ik ben er een beetje gek op en ik vind tekenen leuk.’’

Melanie Dolderman uit groep acht van de Johan Frisoschool daarentegen had zich verdiept in het goede doel van het krijtfeest: Een groep van drie kindercentra in Peru, waar straatkinderen gratis onderwijs kunnen krijgen. Op haar tekening pronkte een school, met daarbij de leuze dat kinderen recht hebben op onderwijs.

,,Ik weet wel dat veel kinderen liever vrij hebben, maar je hebt de school gewoon nodig. Ik zit op een leuke school met heel veel activiteiten. Die hebben ze daar vaak niet.’’

Uiteindelijk leverden meer dan 800 kinderen een tekening in. Bax: ,,Dit was gigantisch, hier hadden we niet op gerekend. Omdat we karton tekort kwamen, zijn we ook de achterkanten maar gaan gebruiken.’’

De actie leverde uiteindelijk ruim 6.000 euro op, grotendeels dakzij sponsors. Na het inleveren van de tekeningen bleek bovendien dat er toch ook op de tegels gekrijt was. De organisatrice: ,,Met kinderen houd je niet tegen dat dat gebeurt. Bovendien zijn er ook altijd mensen die op losse stukjes krijt stappen. Ach, straks gooien we er wat water over heen en verder moeten we maar hopen dat de gemeente niet moeilijk doet.’’

[Bron: www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden]

En dan het weerbericht van RTL Nieuws:

Het weer vandaag

Vanavond en vannacht klaart het soms korte tijd op. In het noordoosten zijn bredere opklaringen en ontstaan mistbanken. Het wordt 6 of 7 graden in het noordoosten tot 13 graden aan zee.
Morgen breekt vanuit het noordoosten op steeds meer plaatsen de zon geregeld door, morgenmiddag geleidelijk ook in zuiden met daar in de ochtend nog een spat motregen. Bij nauwelijks wind komt het kwik uit op 17 of 18 graden in het noorden tot 20 graden in de zuidelijke provincies.

Dan was het en nog een fijne avond.

Geen opmerkingen: